Met de auto op vakantie: waar moet ik op letten?

Geplaatst op 01-09-2014 in Algemeen

U wilt natuurlijk goed voorbereid op weg als u met de auto op vakantie gaat. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. In dit artikel vindt u vijf belangrijke zaken om rekening mee te houden als u met de auto op vakantie gaat. Denk hierbij aan de technische staat van uw auto of caravan, maar ook aan zaken als verzekeringen. Voor alle onderwerpen geldt dat het verstandig is om hier voorafgaand aan uw vakantie goed over na te denken, zodat u tijdens de vakantie onbezorgd van uw verdiende rust kunt genieten.

Punt 1: Doe een zorgvuldige check van uw auto en caravan

U denkt misschien dat u, omdat u uw auto altijd goed heeft onderhouden, hij een rit naar uw vakantiebestemming wel makkelijk zal overleven. Toch overkomt het elk jaar weer honderden mensen die met een auto met pech langs de weg staan. De belangrijkste punten om voor vertrek te controleren zijn het oliepeil en de koelvloeistof. Vooral het olieverbruik kan in de bergen flink toenemen, dus neem voor de zekerheid een flesje mee. Check ook uw reservesleutel en lichten van uw auto. Bekijk daarnaast of de banden en het reservewiel nog wel voldoende op spanning zijn. Wat de juiste bandenspanning is, vindt u in het instructieboekje van uw auto. Naast deze technische onderwerpen is het verstandig om te controleren welke hulpmiddelen u in een land in uw auto moet hebben. Zo is in veel landen een verbandtrommel verplicht of een gevarendriehoek. Indien u deze bij controle niet in de auto heeft kunt u hier een flinke boete voor krijgen. Specifiek voor caravans geldt dat hier in de vakantieperiode extra op gecontroleerd wordt. Ga als het enigszins mogelijk is daarom even voor uw vakantie langs de garage om deze door te laten lichten.

Punt 2: Welke benzine heb ik nodig?

De namen van benzine in diverse landen willen nogal eens verschillen. Zeker nu er de afgelopen jaren zogenaamde milieuvriendelijke benzine op de markt is gekomen, en in sommige landen zelfs verplicht is gesteld, is het er niet duidelijker op geworden. Allereerst is het belangrijk om het octaangetal van de benzine die u gebruikt te weten. Dit kan 91 zijn (zeldzaam), 95 of 98. Hiermee kunt u bij de meeste tankstations vrij eenvoudig zien welke benzine u nodig heeft. Belangrijk is echter om ook die nieuwe milieuvriendelijke benzine in het oog te houden. Deze heeft de naam E10 meegekregen. Dit is een benzine waarbij 10% ethanol is gemengd. Ongeveer een tiende van de auto's is hier niet voor geschikt, er kunnen bijvoorbeeld rubberen onderdelen gaan lekken. Het kan (bijvoorbeeld in Frankrijk) gebeuren dat er geen Euro 95 zonder die E10 te koop is, dan kunt u er beter voor kiezen om benzine met octaangetal 98 te tanken. Deze is weliswaar iets duurder, maar als u er niet zeker van bent of uw auto geschikt is voor E10 is dat een slimme keuze.

Punt 3: Pechhulp

Pech in het buitenland is erg vervelend en het is daarom prettig om te weten dat u weer op weg geholpen wordt. De bekende aanbieder van deze hulp is de Wegenwacht van de ANWB, maar ook Allianz Global Assistance en Routemobiel bieden pakketten met pechhulp in Europa aan. Deze parketten zijn echter niet beschikbaar voor alle typen auto's. Zo kunt u bij Routemobiel alleen terecht als uw auto niet te oud is.

Punt 4: Reisverzekering

Naast pechhulp is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Hiermee zijn bijvoorbeeld de kosten van verlies of diefstal gedekt. Als u thuis met een diefstal te maken krijgt is dat vervelend, maar u moet zich bedenken dat u in het buitenland geen geld heeft, u nog terug naar huis moet. Een reisverzekering zorgt er dan voor dat u een vliegticket kunt kopen, of dat - als ze zorgverzekering die niet vergoedt - bezoek in het ziekenhuis wordt betaald.

Punt 5: Zorgverzekering

Het verschilt per zorgverzekering of deze dekking geven in het buitenland. Controleer daarom voordat u op reis gaat de precieze voorwaarden en sluit desnoods een uitbreiding op uw verzekering af. Zeker als u er voor kiest om geen reisverzekering af te sluiten is het verstandig om hier goed naar te kijken. In het buitenland moet u anders een verblijf in een ziekenhuis of een doktersbezoek direct contact afrekenen. Mocht het nodig zijn om u met een ambulance of vliegtuig terug naar huis te brengen zijn door een dergelijke verzekering de kosten vaak ook gedekt.

Meer reisnieuws


Top reisorganisaties

  • Stip Reizen
  • 333TRAVEL
  • Kras
  • de Jong Intra
  • Ilios reizen
  • Riksja Travel
  • Enotria Travel
  • Pharos Reizen
  • Tiara Tours
  • Fundadore Travels

Alle reisorganisaties >

Nieuwsbrief

Ontvang fly-drive aanbiedingen in je mail!


Toevoegen aan favorieten Voeg toe aan favorieten    Informeer een vriend(in) Informeer een vriend(in)